İban Numarasından Hesap No Bulma Öğrenme

İban Numarasından Hesap No Bulma Öğrenme

IBAN, bundan sonrasında tüm dünyada kullanılabilen ve Türkiye amacıylade de tüketimi sıklaştırılmaya çalışılan bir “global hesap numarası” vazifesini görüyor. Günümüzde, internasyonal düzeyde para ya da fon gönderim işlemlerinizde, her banka tarafınızdan bir tane IBAN numarası talep edebiliyor ve IBAN numaranız olmaksızın rastgele bir halde yatırımlarınızı arkadaşlarınıza, iş yerinize ya da ihtiyaç duyulan bölgelere gönderemiyorsunuz. Günümüz yazımızda, sizler amacıyla en önce IBAN konusunu genişletecek, tanımından ve kullanım meydanlarından bahsedecek; ertesinde ise IBAN numaranızdan hesap numaranızı iyi mi bulabileceğinize dair net bulgular sunmaya çaba edeceğiz. Siz de, IBAN numarası ile ilgili data sahibi olmak istiyorsanız, yazımızı takip edebilirsiniz.

IBAN Nedir?

Tüm dünyada ortak bir halde sarfedilen IBAN, sizin bankanızdaki varolan alan kişi hesap numaranızın bir varyasyonu olarak tanımlanabilir. Banka tarafınca, tarafınıza atanan hesap numarasıyla, global bir halde ödemeler gerçekleştiremez ve fon aktarımı, alımı yapamazsınız. Bunu yapabilmeniz amacıyla yapım edilen ve geride bıraktığımız senelerde etken bir halde kullanımına, tüm Türkiye’de başlanan IBAN numarası; oldukça daha ucuz ve süratli yollarla bankalar arası para aktarımı sağlamakta ve bunu güvenilir bir halde gerçekleştirmektedir. Global düzeyde bir banka hesap numarası vazifesini gören IBAN 2010’un başından bu yana etken bir halde kullanılageliyor. Türkiye de IBAN sistemine ilk geride bıraktığımız ülkelerden bir tanesi ve tüm dünyada IBAN uygulamasını kullanan ülkelere süratli para aktarımı yapabiliyor.

Her ülke, kendine dair bir algoritma aracılığı ile IBAN numarasını oluşturabiliyor. Bu algoritmalar, düzenler şeklinde aşama kaydediyor. Mesela, Türkiye’de en önce ülke koduyla IBAN numaraları başlatılırken, başka ülkelerde bu hal değişik şekillerde seyredebiliyor. Fakat temelde, verilmek dilenen numaraların burada bulunması koşulu mevcut. Bunu, bir numuneyle açıklayalım.

Mesela IBAN Numaramız TR01 22256 0 333456439123456 olsun.
Bu IBAN numarasının ilk kısmı, ülke kodunu belirtmektedir. Ülke kodu, ülkelere bakılırsa değişiklık gösteren “harf” kodlarıdır. Sonraki alan olan “01” ise denetim basamağıdır ve her banka bunu değişik biçimlerde atayabilir. Peşinden sarfedilen 5 haneli “23456” numarası ise banka kodu olarak bilinmektedir ve internasyonal düzeyde her bankanın bir kodu bulunmaktadır. Sonraki kod “0” ise biriki kısmı olarak bilinmekte ve boş bırakılabilmektedir. Genel anlamda bankalar burayı “0” ile doldururlar. Son 16 haneli alan ise karşımıza hesap numaramızı çıkarmaktadır.

IBAN Numarasından Hesap Numarası Öğrenme

Global olarak kullandığınız IBAN numaranızın son on altı hanesi, sizin hesap numaranızı oluşturur. Yukarıdaki örnekte de bildirdiğimiz benzer biçimde, hesap numaranıza gereksiniminiz bulunmuş olduğu anlarda IBAN numaranızın son on altı hanesini ayırarak; yerel düzeydeki hesap numaranıza erişebilir ve Türkiye içi para aktarımlarınızı bu hesap numarasını kullanarak yapabilirsiniz.

IBAN Numarasından Şube Kodu Öğrenme

Son on altı hanenin, tarafınıza hesap numaranızı verdiğini belirtmiştik; bu sebeple pek oldukça banka şube kodu ve hesap numarasını eş güdümlü talep etmekte ve bunu “hesap numarası” olarak görebilmektedir. Fakat, olur da şube kodunu ayrı talep eden bir banka ile karşılaşırsanız; 16 haneli hesap numaranızın ilk dört hanesinin şube kodunuz bulunduğunu kesinlikle biliniz. Bu yolla, kolaylıkla şube kodunuzu da öğrenebilmeniz mümkündür. Mesela, yukarıdaki örnekte tespit edilen şube kodum, on altı hanenin ilk dört hanesi olan “1234”ten oluşmaktadır.

Yukarıdaki örnek, genel geçer olmayan karmaşık bir örnektir fakat fazlası zaman IBAN numaraları bolca sıfırdan oluşur. Bu sebepten, gruplandırmalarda öndeki sıfırları saymayarak numaralarınızı bulmanız oldukça daha doğru olacaktır. Mesela, şube kodunuz 000 ile başlıyorsa ve on altı hane amacıylade bu “000” mevcutsa; onu es geçmeniz doğru olacaktır.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours