Nasıl Site Kurulur Kolay Etkili Ve Ücretsiz

Nasıl Site Kurulur Kolay Etkili Ve Ücretsiz

Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “yalın bir web sitesi iyi mi kurulur?” sorusuna cevap bulacak, “web sitesi kurma maliyetleri” ile ilgili averaj bir fikir sahibi olacak, “site kurma programları” olarak tanınan CMS içerik yöneticileri ile ilgili önemli verilere haiz olacaksınız. Okuduğunu verilere gene göz atabilmek amacıyla sayfayı sık kullanıcılara ekleyebilirsiniz.

Bir web sitesini kurabilmek amacıyla üç ana nedene lüzumsiniminiz vardır.

  1. Hosting
  2. Domain
  3. Script/Tema

Hosting Nedir?

En yalın tabiri ile web sitenizin yayınlanması amacıyla kiraladığınız arsaya hosting denir. Hostingler; hosting firmasının satış politikaları tarafında aylık ya da senelik olarak kiralanırlar. Hosting hizmetinde web siteniz; web bağlantısı ve donanım açısından yüksek kapasiteli bir bilgisayarda, günün 24 saati açık tutulmaktadır. İnternette tespit edilen ziyaretçileriniz, sizin sitenizin ip adresini Google Chorme benzer biçimde tarayıcılara yazarak, sitenizin host edilmiş olduğu (şu demek oluyor ki barındırıldığı, açık tutulduğu) bilgisayarda size ayrılan bölüme bağlanırlar. Bu söylemden anlaşılabileceği benzer biçimde hosting hizmeti veren bilgisayarlarda ansızın fazlaca site bulunabilir.

Domain Nedir?

Aslen her sitenin bir ip adresi vardır. Fakat ip adresleri tıpkı telefon numaraları benzer biçimde uzun ve nümeriktir. Mesela, hemen hemen okumakta bulunduğunuz blogun ip adresi “77.235.130.258” şeklindedir. Doğrusu sizin Google Chorme yada değişik bir tarayıcıya “http:// 77.235.130.258” yazmanız halinda geleceğiniz adres bu sitedir. Fakat bu son aşama meşakkatli bir prosedürdir. Zira, yirmi değişik sitenin sürekli ziyaretçisi olsanız (ki bu sayı daha çokdır) her biri amacıyla buna benzer numaraları ezberlemek zorundasınız. Bu işin zorluğundan kurtulmak amacıyla ise web geliştiricileri telefon rehberinden esin alınarak “domain” adı altında bir ürün geliştirmiştir.

Domain; web sitenizin ip adresinin tanımlandığı, .com,.net,.org benzer biçimde yüzlerce uzantısı olan, harf ve/ya da rakamlardan oluşturabileceğiniz, akılda kalması daha yalın bir çözümdür. Name Server denilen teknoloji ile sitenizin ip adresi; sizin belirlediğiniz domain’e tariflenir ve ziyaretçiler tarayıcıya sitenizin domain adresini yazdıklarında direk olarak siteniz açılır. Tıpkı tarayıcıya http:// 77.235.130.258 yerine https://www.paraveyatirim.com/ yazmak örneğinde de görebileceğiniz benzer biçimde.

Script/Tema Nedir?

Scirpt ya da tema; hostinginize kurduğunuz sanal binanın (şu demek oluyor ki web sitesinin) Front-End ve Back-End kodlanmış web sitenizdir. Ziyaretçinin görmüş olduğu alanlar, arka planda çalışan uygulamalar, sitenizdeki içerikler, aklınıza gelen gelmeyen bir çok niçin scriptin ya da temanın içersindedir.

Scriptler / temalar da tıpkı gerçek binalar benzer biçimde inşa edilirler. Gerçek bir binanın inşasında kum, çimento, demir benzer biçimde inşaat malzemeleri kullanılırken; sanal binanızın yapımında “kodlama” denilen teknik kullanılır.

Kodlama (şu demek oluyor ki kod yazma) kendi içersinde de tekniklere ayrılır. Kimi web siteleri PHP kodlama dili ile kodlanırken, kimisi ASP kodlama dili ile kodlanır. Gerçek hayatta betonarme, prefabrik, ahşap benzer biçimde değişik malzemelerden yapılar inşa edilirken; sanal dünyada da değişik kodlama dilleri ile yapılar inşa edilir.

Aynı vakitte WordPress alt yapısını kullanarak open source geliştirilmiş ve kodlanmış mükemmel temaları kullanarak web sitenizi kod data kapasitesine lüzumsinim duymadan kurabilirsiniz.

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web sitesinin lüzumsinimlerini saptadığımıza bakılırsa bundan sonrasında “yalın bir web sitesinin iyi mi kurulur” sorusuna cevap aramaya başlayabiliriz. Fakat ilk belirlememiz lüzumen husus; bu web sitesinin hangi hedefe hizmet edeceğini tam olarak tespit etmektir. Zira, oluşturmak istediğiniz site; arada bir yazılarınızı paylaşacağınız bir kişisel blog, firmanızın internetteki bürosu manasına gelen kurumsal web sitesi, pazara tanıttığınuz ürünleri müşterilere sunmak amacıyla kullanacağınız bir e-ticaret sitesi olabilir. Hatta bunların hepsini bir web sitesi içersinde de gerçekleştirmek isteyebilirsiniz.

Biz bu yazımızda hem yazdığınız yazıları paylaşabileceğiniz, hem firmanızı tanıtabileceğiniz, hem de ürünlerinizi satabileceğiniz karmaşık bir web sitesini iyi mi kuracağınızı anlatacağız.

Domain adresinizi belirleyip başlangıç civarındaki bir Linux hosting ile işe başlayacağız. Hosting’in başlangıç civarında olması maliyetleri düşürmek açısından mühimdir. Şu sebeple, yeni oluşturulan bir web sitesi (eğer hususi bir proje değil ise) fazlaca fazlaca ziyaretçi çekmeyeceğinden ve fazlaca fazlaca alan kaplamayacağından dolayı, ucuz hosting paketleri işimizi çözecektir. Eğer hosting paketiniz zaman içersinde sitenizin greksinimlerini karşılamak amacıyla yetersiz kalır ise fiyat farkı ödeyerek her zaman bir üst pakete geçebilirsiniz.

Linux hosting tercih etmemizin sebebi ise bu yazımızda tüm lüzumsinimlarınıza cevap verecek bir CMS içerik yöneticisi olan Wordpres’i anlatacak olmamız ve “Wordpress site iyi mi kurulur?” sorusuna cevap verecek olmamızdır.

WordPress ile Web Site Nasıl Kurulur?

WordPress; yüz binlerce (kim bilir milyonlarca) yazılımcı doğrultusundan sürekli tasarlanan bir parasız script çeşididir. WordPress tam kapasite performans ile yalnızca Linux hosting paketleri üstünde çalışır.

İyi bir hosting firmasının tanıttığı hosting yönetim panelinde (mesela, CPanel), WordPress tek tıklama ile kurulur. Evet, eğer hosting satın aldığınız firmanın paneli destek veriyor ise; kullanıcı adı ve şifrenizle panele girip bir – iki tıklama ile (hiçbir kodlama data kapasitesine haiz olmadan) bir dakika benzer biçimde kısa bir sürede sitenizi kurabilirsiniz.

Aşamalar halinda anlatmak lüzumirse;

Domain adresine karar verilir ve domain satın alınır.
Hosting firmasına karar verilir ve domain firmanın belirttiği Name Server adresine yönlendirilir. Eğer domain ve hosting aynı firmadan alınmış ise bu prosedür otomatikman yapılmaktadır.
Firmadan alınan hosting açık oturum verileri ile panele girilir ve tek tıkla WordPress kurulur.
İşte bu kadar yalın. Aktardığımız bu bulgular ile 10 dakikadan kısa bir sürede web sitesi sahibi olabilirsiniz.

WordPress Tema ve Eklenti Kurulumları

Yukarıdaki bulgular ışığında esas bir web sitesini iyi mi kurduğunuzu öğrendiniz. Bu vesile ile “internetmaster yaşamına hoş geldiniz” diyebiliriz. Fakat ön görü edeceğiniz suretiyle site kurulumu bunlarla bitmiyor. Daha kat etmemiz lüzumen uzun bir yol var.

Yazımızın başından beri daha anlaşılır olmak amacıyla, “web sitesi iyi mi kurulur?” sorusuna; gerçek binalara benzeterek cevap vermeye çaba ettik. Gayretimizi devam ettirmek adına WordPress temalarını ve WordPress eklentilerini de bu yolla anlatmaya devam edeceğiz.

Tema; bir web sitesinin iç ve dış cephesidir. Iyi mi ki gerçek bir binanın ziyaretçiler doğrultusundan görünen bölümlerine “cephe” deniliyor ise web sitelerinin de ziyaretçileri doğrultusundan görülen bölümlerine “tema” ya da “ara yüz” adı verilir.

WordPress geliştiricileri bu script amacıyla yüz binden fazlaca ücretli ve parasız tema tasarlamıştır. Öteki yazılarımızı denetim ederek parasız WordPress temaları ile ilgili data alabilir ve bu temaları edinebilirsiniz.

Normal olarak gerçek bir binanın detaylı eklentileri vardır. Mesela iklimlendirme sistemleri, güvenlik sistemleri, komünikasyon sistemleri bir binanın eklentileri arasındadır. Kombi, klima, güvenlik kamerasıi hem de kapı zili amacıyla bina eklentisi diyebiliriz. Web sitenizin de kullananların ve sizin faydalanması amacıyla detaylı eklentilere lüzumsinim duyduğunu söylemek isteriz.

Mesela, ziyaretçilerinizin size ulaşmak amacıyla doldurdukları etkileşim formu bir eklentidir. Genel anlamda “contact biçim 7” adlı eklenti kurularak bu özellik etken duruma getirilir. Öte taraftan güvenlik, site hızı, seo benzer biçimde değişik amaçlara yönelik WordPress eklentileri de bulunmaktadır.

Sitenize bir WordPress ilişkisini ve WordPress eklentilerini çoğu zaman rastgele bir teknik bilgiye haiz olmadan, birkaç tıklama ile kurabilirsiniz. Fakat; bazı ustalaşmış WordPress temaları ve eklentileri kodlama data kapasitesi lüzumtirebilir. Fakat lüzum vatan içersinde, lüzumse vatandışında fazlaca sayıda WordPress geliştiricisi bulunmuş olduğu amacıyla; lüzumsiniminiz olan teme ya da eklentiyi kurdurtmak, hem de lüzumsinimlarınıza hususi kodlatmak başka scriptlere bakılırsa daha ucuza mal olacaktır.

WordPress ile E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

WordPress; “woocommerce” adlı eklentisi ile e-ticaret sitesi kurmanıza da imkân vermektedir. Dürüst olmak lüzumirse, yüzlerce ürünü sergilemek ve satmak amacıyla an itibarı ile kafi değildir. Fakat kuracağınız web sitesinde satacağınız ürün adedinin fazlaca fazlaca olmaması halinda woocommerce size tek başına yeterlidir.

Gene piyasada binlerce “woocommerce teması” bulunmaktadır. Bunun haricinde Türkiye’de ödeme sistemi hizmeti gösteren kuruluşların nerdeyse tamamı , WordPress sitenizden tahsilat yapabilmeniz amacıyla parasız eklentiler sunmaktadır. Bankaların sanal poslarını sitenize birleşik etmenizi sağlayacak eklentilerin büyük bir alanı bedavadır ya da fazlaca düşük fiyatlara satılmaktadır.

Öteki CMS Sistemleri

Piyasada WordPress ile aynı işi gören Joomla, Drupal, Typo3, Serendipty, Dotclear, ImpressPages, Chamilo benzer biçimde kişisel blog ve kurumsal web site kurabileceğiniz CMS sitemleri bulunmuş olduğu benzer biçimde; Opencart, Magento, PrestaShop, osCSS benzer biçimde e-ticaret mevzusu ile ilgili uzmanlaşmış CMS sistemleri de vardır. Üstelik bu CMS sistemlerinin anında anında hepsi; tıpkı WordPress kurma prosedürinde bulunmuş olduğu benzer biçimde birkaç tıklama ile yapılabilmektedir.

İnternet Sitesi Kurma Maliyetleri

Aslen bu maliyetler amacıyla stadart bir karşılık saptamak nerede ise imkânsızdır. Şu sebeple, web sitesinin maliyetini belirleyen tek niçin tamamiyle sizin beklentinizdir. Bugünkü şartlarında 200 T.L. benzer biçimde gülünç bir rakama, parasız temalar ve eklentiler kullanarak, anlamış olur içersinde yalın bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Fakat, milyonlarca dolar para harcayarak da bir web sitesi yayınlamanız mümkündür.

Eğer web sektörüne yeni girdiyseniz ve ömrünüzün geri kalanında bu sektörden azca ya da fazlaca para kazanmak istiyorsanız; internet ağına merhaba demek adına en düşük maliyetlerle başlamanızı tavsiye ederiz. Bu minvalde;

  1. Domain
  2. Hosting
  3. Seçeceğiniz bir CMS sistemi

Sizin amacıyla kafi olacaktır. Fakat web’e bir e-ticaret sitesi ile giriş yapacaksanız; maliyetleriniz birazcık daha artacaktır. Zira bir CMS sistemi kullansanız bile; satmaya çalıştığınız ürün ya da hizmetin türüne bakılırsa fazladan lüzumsinimlara lüzumsinim duyacaksınız. Mesela, kargo modülü benzer biçimde.

Hazır Web Sitesi

Niobe Web Hazır Web Sitesi İle Ayda 1 Dolar’dan Daha Ucuza Ustalaşmış Bir Web Sitesi Sahibi Olabilirsiniz

Eğer rastgele bir CMS sistemini kullanmak hala gözünüzde büyüyor ise size mükemmel bir haberimiz var! Niobe Web “Hazır Web Sitesi” ile aylık 1 USD’den daha azca ödeyerek, ustalaşmış görüntülü ve işlevsel bir web sitesine haiz olabilirsiniz. Üstelik tam istediğiniz benzer biçimde bir web sitesini oluşturmak, bir toplumsal medya hesabı kullanmak kadar yalın. Ek olarak; seçeceğiniz paketin fiyatına hosting, domain ve e-posta ücretleri de dahil. Web siteniz amacıyla limitsiz sayfa oluşturacağınız paketlerin tamamı mobil tarayıcı uyumlu bulunmuş olduğu amacıyla, akıllı telefon ve tabletlerden sitenizi ziyaret eden kullanıcılara da ulaşabileceksiniz.

Eğer ürün ve hizmetlerinizi web üstünden satmak amacıyla bir e-ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız; Niobe Web Hazır Web Sitesi programı ile bunu bir saat benzer biçimde kısa bir sürede yapmanız mümkün. Üstelik kampanya dahilinde ayda 3,99 USD benzer biçimde makul bir ücret ödeyerek. Bu fiyatlardan daha ideal sayılara ustalaşmış bir e-ticaret sitesi sahibi olamayacağınızı belirtmek ve kampanyayı kaçırmamanızı önermek isteriz.

Hosting Şirketi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İşte en can alıcı nokta burasıdır. Bilhassa, sanal dünyadaki ustalaşmış yaşantısının başlangıcında olanlar, hatalı çözüm ortağı seçmeleri sebebi ile maça 5-0 mağlu başlamaktalar. Karşılaşmaya en azından 0-0’lık bir skorla başlayabilmeniz amacıyla, hosting fimanıza alttaki soruları sormalısınız.

Yer sağlayıcı belgesi var mı? (BTK doğrultusundan verilir. YS Belgesi olamayan işletmelerin hosting hizmeti vermesi yasaktır. Herhangi bir mağduriyet halinda hakkınızı arayacağınız bir merci olması amacıyla YS Belgesi mühimdir)
7/24 teknik destek sunuyor mu? (Internet sayfaları 24 saat erişime açık olması lüzum sistemlerdir. Bu sebeple çıkabilecek rastgele bir meseleda ticket ya da aynısı bir sistemle 7/24 ulaşılabilmelidir.)

Ciddi referansları var mı? (Web hosting şirketi tıpkı berberiniz ya da muhasebeciniz gibidir. Sık sık değiştirilmemelidirler. Ciddi referansları olan hosting firmalarında sorun yaşamayacağınız yada daha azca yaşayacağınız amacıyla bu hali sorgulamalısınız)
Yazıyı bitirdiğinize bakılırsa bundan sonrasında siz de esas bir web sitesi oluşturmak ile ilgili ileri düzeyde data sahibi oldunuz anlamına gelir. Blogu araştırmaya devam ederek ustalaşmış internet ağına daha hakim olabilirsiniz. Başarılar.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours