Nafaka Türleri Nafaka Almak Çeşitleri Hesaplaması 2020

Nafaka Türleri Nafaka Almak Çeşitleri Hesaplaması 2020

Boşanan eşlerin arasındaki gerginliklerin sebebi nafakanın yaşam boyu ödenmesi ile ilgili olarak düzenlemelerin yapılması ile yine gündeme geldi. Boşanma sürecinde tarafların birbirlerinden alacağı haklar kapsamında değerlendirilen nafakanın çeşitleri nedir? Boşanma sürecinde taraflar hangi haklara haizdir, Nafaka sınırı var mı, nafaka hesaplaması iyi mi yapılır tüm soruların cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Kaç Çeşit Nafaka Vardır?

Türk hukuk sistemine nazaran nafaka türleri; Yoksulluk nafakası, iştirak nafakası dava amacıylade mevzuya dair tedbir nafakası olmak suretiyle 3 tane nafaka türü bulunmaktadır. Boşanma davaları açıldıktan sonrasında tedbir talebinde bulunulur doğrultular adına oluşturulacak olan tensip zaptı ile eş güdümlü nafaka bağlanır. Dava sürecinde  hem adamın hem bayanın itimat aracılığı ile oturdukları yeri parasal hal incelemesi da yapılır mahkemenin tensip zaptı bağlamış bulunmuş olduğu nafaka net değildir, artırılabilir, azaltılabilir. Nafaka ödemeleri doğrultuların parasal hallerine nazaran değişebilir. Nafaka ödemelerinde yapılacak farklılıklar bir dilekçe ile müracaatte bulunarak yapılabilir. Önlem nafakası davayı açtığınız tarihten davanın netleşme geçmişine kadar devam eder ondan arkasından tedbir nafakasının zamanı bitmiş olur. Aile mahkemesi hakimi haklı doğrultu amacıyla dava dilekçesinde talep edilmesi halunda yoksulluk nafakası da bağlayabilmektedir. Oluşturulan davada müracat edilen taleplerin üstünde bir nafaka ödemesi söz hususu değildir. Sözgelişi dava dilekçesinde doğrultutan biri 100 bin liralık bir parasal tazminat istediyse hakim 200 bin liralık parasal tazminat vermez. Verilecek tazminatın tutarı talep edilen 100 bin liranın altına düşebilir yada asla vermeyebilir bu davadaki şahitlere, delillere, ispata bağlı olarak hakimin haklı görmesine bağlı olarak değişmektedir. Ayda 1000 lira tedbir ve 1000 lira da yoksulluk nafakası aylık toplamda 2 bin lira nafaka talep edildiyse hakim 3 bin lira nafaka vermez. Burada talep edilen miktarla sınırı olan hem de altında olmak suretiyle eşin parasal haline nazaran ayarlanacaktır. Nafaka tutarları taleplerin dışına çıkmaz. İştirak nafakası ise çocuğa bağlanan nafakadır.

Boşanınca Ne Kadar Nafaka Sınırı Vardır ?

Boşanma davaları açıldığında tedbir nafakası adı altında yoksulluk nafakası talebinde bulunulmaktadır. Eşin parasal haline bağlı olarak belirlenecek olan yoksulluk nafakası her zaman bir üst sınırda olacaktır diye bir hal söz hususu değildir. 300 ila 400 lira benzer biçimde rakamlarda bağlanabilmektedir. Bir ferdin yaşamını devam ettiremeyeceği bir sayı  olmasına rağmen karşı halin parasal haline nazaran alt sınırdan da nafaka bağlanabildiği haller olmaktadır. Taraflardan birinin nafaka alabilmesi amacıyla ortada illa bir çocuk olması gerekmez. Kanunda bayanın nafakası ayrı çocuğun nafakası ayrı olarak verilmesi ile ilgili planlama yapılmıştır Boşanma davası açılırken kesinlikle mağdur olan doğrultu amacıyla tedbir nafakası aldı altında yoksulluk nafakası talep edilmektedir. Nafaka alabilmesi amacıyla de doğrultuın muhteşem yada daha azca kusurlu olması gerekmektedir. Hakim kesinlikle hak mağduriyeti yaşam sürdüren doğrultu amacıyla nafaka hükmünde bulunmaktadır. Boşanma sebebi ile kadın ve çocuklar yoksulluğa düşecekse muhteşem ya da daha azca kusurlu ise doğrultuların parasal halleri ve boşanma arkasından ne hale düşecekleri göz önüne alınarak  başka doğrultuın o şahsa belli bir oran nafaka ödemesine hükmedilmektedir. Evlatların velayeti kendisinde olmayan doğrultu nafaka ödemeye mahkum edilmektedir bu hallerde çocuğun ve başka ferdin gereksinimleri amacıyla nafaka ödeyecek ferdin gelir hali oldukça önemlidir. Kişinin gelir halinun yüksek bulunduğunun ispatlanması halinda çocuğun ve muhteşem doğrultuın çıkarı doğrultuında hakim hakkaniyete nazaran bir bedelin ödenmesine hükmedebilir. Kişinin gelirinde artış yaşanması benzer biçimde hallerde tüm gelirleriyle ferdin gelirinin yükseldiğini ve daha oldukça ödeyebileceğini ispatlamak koşuluyla nafaka artırım davası açarak nafakanın sayısını yükseltilebilir. Nafaka ödenmemesi halinda ise doğrultua icra takip edeni başlatılmaktadır.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours