Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

0 Comments

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı çalışan kişilerin merak ettiği en önemli konular arasında yer almaktadır. Bu tazminat, özellikle işçilerin çalıştıkları süre boyunca biriken, işten çıkarılmaları durumunda almaya hak kazandıkları paraya verilen kavramdır. İşçi sınıfında yer alan kişilerin bu tazminat türünden yararlanabilmeleri için çalıştıkları işten kendi isteklerinden ziyade kurum ya da kuruluş tarafından çıkarılmaları gerekmektedir. İşçiler, işten çıkarılmaları durumunda ne kadar Kıdem Tazminatı alacaklarını, tazminat alabilmenin şartlarını uzun bir süre araştırmaktadırlar. Yukarıda da belirttiğimiz üzere işçinin kesinlikle iş veren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir. Bununla beraber istisnai olarak erkek çalışanların askere gitmeleri, kadınların evliliklerinin başlaması gibi durumlarda tazminat alabilmek için geçerli sebepler arasında gösterilmektedir.

İşçilerden ziyade sigortalı olarak resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilerin Kıdem Tazminatı almaya hak kazanabilmek için öncelikle işe 2002 yılında giriş yapmaları gerekmektedir. 15 yıl üzerinden 5400 iş gününü doldurmaları durumunda bu tazminatı almaya hak kazanabilmektedirler. Tazminatın hesaplanma kısmına geçecek olursak; işçiler, her çalıştıkları 1 yıl üzerinden tazminat almaktadırlar.  tazminat hesabı sırasında işçinin aylık aldığı maaş, yol parası, yemek parası, çocuk parası ve ikramiyeler dahil edilerek hesaplanmaktadır. Yani, bir işçi çalıştığı her yıl için tazminatı 1 aylık maaşı üzerinden almaktadır. Aylık 3,000 TL ücretle çalışan bir işçi 15 yıl sonunda işten çıkarılması durumunda yaklaşık olarak 45,000 TL tazminat alabilmektedir. Tazminat dağıtımı sırasında bazı sınırlandırmalarda da bulunulmuştur.

Kıdem Tazminatı ödemeleri sırasında hesaba katılacak maaş tutarı kişilerin azami emeklilik ikramiyesini geçemeyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle tazminat dağıtılımları sırasında tavan ve taban ücretlerin de belirlendiğini söyleyebiliriz. Bir kişi isterse aylık 20,000 TL maaş alsın fakat tazminatı maksimum 4,732 TL üzerinden hesaplanabilecektir. Bu oran en düşükte ise 1,777 TL olarak belirlendiği görülmektedir. Kendi hesaplamanızı yine maaşınız ve çalıştığınız yılı çarparak öğrenebilirsiniz. Devlet, kamu içerisinde çalışan kişilerin hesaplamasını otomatik olarak kişilerin hesaplarına anlık olarak yatırmaktadır. İşçi kısmı ise her hesabı tamamen kendisi tutması gerekecek olup sorumluluğu tamamen kendisi üstlenmelidir. Bazı durumlada işveren ile işçinin hesaplarının birbirisine uymadığını söyleyebiliriz. Bu yazı tazminat hesaplayabilmeniz için yeteri oranda olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts

Tarıma dev destek

0 Comments

Tarıma dev destek Tarım kesimine 2018 yılında 14.8 milyar lira…