Genel Sağlık Sigortası Nedir? Nasıl Faydalanırım ? GSS Zorunlu Mu ?

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ülkemizde sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanacak şekilde sigortalanmıştır. Genel sağlık sigortasının amacı tüm vatandaşları sağlık hizmetlerinden aksaklık yaşamadan yararlandırmaktır.

Genel Sağlık Sigortası Başlama Yaşı

18 yaşına kadar tüm bireyler ebeveynlerinin sigortasına tabidir. Ebeveyni olmayan çocukların sağlık sigortası ise devlet tarafından karşılanmaktadır. Lise veya dengi öğrenim gören öğrenciler 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gören öğrenci de 25 yaşına kadar evli olmamak şartıyla ebeveynlerine bağlıdır.

Ebeveyni olmayan lise öğrencisinin sigortası devlet, yüksek eğitim gören öğrencinin ise üniversitesi tarafından karşılanır. Çalışma gücünün en az %60 oranında yitiren bireyler evli olmamak şartıyla ebeveynlerinin güvencesi altındadır. Genel sağlık sigortası başlama yaşı 18 olup 25 yaşına kadar devlet tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Hiçbir geliri olmayanlar gelir testinde onaylanırsa, gelir tespitine kadar ücretsiz olarak genel sağlık sigortası devlet tarafından karşılanır.

Gelir Testi Sorunu Kalktı

Genel sağlık sigortası yürürlüğe girdiği günden itibaren spekülasyonlara konu olmuştu. Milyonlarca vatandaş düzenlemeden habersiz olduğundan gelir testi yapmamıştı. Biriken borçlar faizle de katlanınca birçok vatandaş hacizlik oldu. 2017 yılının başında 3 milyondan fazla mağdur kişi için yeni bir düzenleme yapıldı. Böylece genel sağlık sigortası 53 tl olarak sabitlendi. Böylece gelir testi yapma zorunluluğu da ortadan kalkmış oldu.

Ancak hala vatandaşlar bu düzenlemeden memnun değiller. Temel sorun ise hiç hastaneye gitmeseniz de aylık 53 TL prim borcu ödemek zorundasınız. Bir diğer sorun da bu sigortanın emekliliğe hiçbir katkısı bulunmamaktadır.

İşten Ayrılanlar İçin GSS Başlama Tarihi

İşten ayrılanlar için GSS başlangıcı işten ayrıldığı tarihten 10+90 gün sonradır. Sigortalı bir çalışan işten ayrıldığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 30 en fazla 89 gün çalışmış ise 10 gün daha sigortalı olmaya devam eder. Eğer 90 ve daha fazla gün çalışmış ise toplam 100 gün daha sigortalı sayılır. Bu süre bittikten sonra GSS prim borcu her ay için 53 tl olarak hesaplanır.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours