Gardiyan İnfaz Koruma Memuru Nasıl Olunur 2020

Gardiyan İnfaz Koruma Memuru Nasıl Olunur 2020

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne Bağlı İKM. Nasıl Olunur?
Cezaevinde kilitli kapılar ardında gardiyan diye tabir edilen İnfaz ve Koruma Memuru olmak ister misiniz? Inanırım hayaliniz büyüdüğünüzde infaz koruma olmak değildi. Fakat Devlet işi, dayanıklı kapı diye bu mesleği seçtiniz. Şundan dolayı dışarıda pazar oldukça fena. İşçi maaşları günden güne düşüyor. {Özel sektör} de şartlar her geride bıraktığımız gün zorlaşıyor. Devlet memurluğu ise oldukça değişik bir sektör. Salla başı al maaşı.. Peki İnfaz Koruma Memuru Gardiyan olmak, kariyeriniz amacıyla kafi mi? Başmemur, İdare Memuru, Cezaevi Öğretmeni, Kurum Müdürü olmak ister miydiniz? İşte detaylar..

Bu yazımızda, ceza infaz kurumlarında Gardiyan olmak isteyen kişilerin, iyi mi olabilecekleri, müracaatların iyi mi yapıldığı, alımları kimler yapmış olduğu ile ilgili verilere yer vereceğiz. İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan) iyi mi olunur? olabilmek amacıyla lüzumlu şartlar ile beraber, Gardiyan arkadaşların ceza infaz kurumlarında ne iş yaptıklarını, kaç para maaş aldıklarını da belirteceğiz.

İnfaz ve Koruma Memuru Nedir?
İnfaz ve Koruma Memurları Ceza İnfaz Kurumlarında vazife yapmakta olan, halk içinde gardiyan diye tanınan memurlardır. Cumhuriyet Başsavcılıklarında tespit edilen Adli Yargı İlk Aşama Mahkemesi Hakkaniyet Komisyonu Başkanlıklarına bağlı olarak vazife yapmakta olan, 657 sayılı Devlet Memurları kanununa bağlı olan memurlardır. Yazımız amacıylade İKM. diye bahsedeceğimiz tabir (İnfaz ve Koruma Memurudur.) Bu memurlar ceza infaz kurumlarında, kontrollü serbestlik şube müdürlüklerinde ve istisnai olarak adliyelerde vazife yaparlar. Cezaevileri yönetimsel olarak, Hakkaniyet Bakanlığı muhteviyatında tespit edilen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Dolayısıyla İKM.’ler hem Cumhuriyet Başsavcılığına hemde cezaevi aracılığı ile Bakanlığa bağlı olarak vazife yaparlar.

İnfaz ve Koruma Memuru Alımı Nasıl Yapılır?
İKM.’ nın alımları Hakkaniyet Bakanlığınca yapılmaktadır. Bakanlığın işyar alım işlemleri “Hakkaniyet Bakanlığı Işgören Imtihan-Atama ve Nakil Yönetmeliği” kapsamında yapılmaktadır. Bu mevzuatta belirtildiği suretiyle KPSS koşulu aranmaktadır. Minimum 70 puan alan adaylar, sözleşmeli ya da kadrolu işyar kadrolarına müracaat arkasından katılacakları bir mülakat imtihanı ile alınırlar.

(Değişik ikinci fıkra:RG-9/10/2010-27724)Bu kadrolara ilk kez atanacaklar merkezi imtihana girip minimum yetmiş puan alanlar arasından, hakkaniyet komisyonlarınca sözlü ya da gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav neticesine nazaran seçilirler. Emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt kâtibi ve cezaevi kâtibi kadroları amacıyla seçim yapılırken hukuk fakültesi, hakkaniyet meslek yüksek okulu, yüksekokulların hakkaniyet uygulaması ile hakkaniyet ön lisans uygulaması mezunlarına öncelik tanınır.

İnfaz ve Koruma Memuru alımlarında Bakanlık doğrultusundan işyar alımları web sitesinde duyuru edilir. Alımları Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünün sitesinden (http://www.pgm.adalet.gov.tr/) takip edebilirsiniz. Personel alımı ilanlarında müracaatte bulunabilecek personel amacıyla genel ve hususi şartlar, lüzumlu evraklar, müracaat tarihleri, müracaatların nerelere uygulanacağı ile ilgili genel bulgular yer verilmiştir. Genel itibariyle İKM talebe alımı haricinde, alımlar şu şekilde yapılmaktadır.

  • Başvurular adliyelerde tespit edilen komisyonlara yapılır.
  • Komisyon belirli bir tarihte memurları çağırarak mülakat sınavına doğal olarak meblağ. (sınavda komsiyon üyelerince genel kültür sorularısorulur)
  • Mülakat imtihanını başarı ile geride bıraktığımız şahıslar duyuru edilir ve bu şahıslar komisyonca boy kilo ölçümüne doğal olarak tutulurlar.
  • Boy kilo ölçümünü tamamlayan işyar adaylarına Cumhuriyet Başsavcılığınca yazı gönderilerek vazife başlamaları bildiri edilir.
  • Bu sistem İKM. talebe alımından hariçtir.
  • Eğer askerliği seviyor iseniz, Astsubay olmak sizin amacıyla seçenek olabilir.

İnfaz Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar?
Gardiyan diye tabir ettiğimiz memurlar ceza infaz kurumlarında iç güvenlik hizmetlerinde vazife alırlar. Bazı memurlar hükümlü ve tutukluların bulundukları bölgede vazife yaparken, yönetim diye tabir edilen bölgede vazifeli olan memurlar mevcuttur. İnfaz ve koruma memurları cezaevinin her biriminde vazife yapabilirler. Geçtiğimiz bir kaç yıl amacıylade dış güvenlik hizmetlerinin de İKM.na verileceği yasa tasarısı durumuna gelmiş fakat şimdilik kabul edilmediğinden uygulamaya geçilmemiştir.

Uygulamada infaz ve koruma memurları, ani müdahale, vardiya ya da ofislerde vazife yaparlar. Müdahale de çalışan memurlar gündüz 8-17 çalışırlar ve Cumartesi piyasa günleri dinlence yaparlar. Vardiya çalışanların ise, emek verme saatleri alçakta gösterilmiştir. Hem vardiyada hemde ani müdahalede çalışan infaz koruma memurları mahkumlarla birebir görüşürler. Bu sebeple bazı yerlerde ofislerde çalışmak daha oldukça tercih edilmektedir.

Çalışma Saatleri ve Maaşları
Türkiye çapında ki cezaevlerinde değişim göstermekle emek verme saatleri alçakta belirtilmiştir.

08:00 – 17:00 arası iş, Cumartesi, Piyasa dinlence,
Piyasatesi 08:00- 20:00 – Salı : 20:00 08:00 – Çarşamba ve Perşembe dinlence – Cuma 08:00 – 20:00 (bu şekilde devam eder.)
İnfaz ve Koruma Memurları averaj 4.000 Tl. seviyesinde maaş alırlar. Bu maaş memurların evli olup olmamalarına, aşama ve kademelerine nazaran değişim gösterir.

İnfaz ve Koruma Memurunun Belirleme Durumu
Memurlar vazifeye başladıkları Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı tespit edilen ceza infaz kurumlarında sürekli olarak vazife yaparlar ve kendi talepleri ile istemedikçe belirleme edilmezler. 2016 senesinde İnfaz ve Koruma Başmemurları amacıyla mecburi belirleme hizmeti getirilmiş fakat uygulamaya şimdilik başlanmamıştır. Bu sebeple İKM.’ları hemen hemen itibariyle emekli olanak kadar bağlı bulundukları komisyonda vazife yaparlar. Komisyon derken; örnek olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı komisyonunda vazife meydana getiren bir işyar, komisyona bağlı tespit edilen Silivri 1-2-3 nolu L Tipi şeklinde ceza infaz kurumları içinde komisyon sonucuna bağlı olarak atanabilir. Fakat öteki bir ile atamalar Hakkaniyet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personel daire diğernlığınca yapılmaktadır. Yılda 3 kez düzenlenen atamalar 2 mazeret ve bir havuz belirlemei olarak adlandırılır. Açık Ceza İnfaz Kurumlarının emek verme koşulları kapalı ceza infaz kurumlarına nazaran daha rahat olarak bilindiğinden, bu kurumlara atanmak daha kolaydır.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours