Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır Şartları Nelerdir 2020

0 Comments

Bir yakınınız nüzul oldu ya da sürekli olarak bakıma muhtaç hale düştü. Bu yakınınızın sürekli evde bakım gerektirdiğinden, Devletin verilen aylıktan yararlanmak istiyorsunuz. Bu maaşın belirli şartları var. Bu içeriğimizde evde bakım aylığı alabilmek isterim diyen yurttaşlarımız amacıyla, lüzumlu şartlar, müracaat koşulları, bu yıl itibariyle ödenen maaş miktarı, evde bakım maaşı alabilmek amacıyla gelir hesaplaması sorularını yanıtlayacağız. Mevzu ile ilgili sorularınız olursa, içeriğimiz en alt bölümünden YORUM aratarak bizlere ulaşabilirsiniz.

EVDE BAKIM AYLIĞI NEDİR? KİMLERE VERİLİR?
Evde bakım aylığı Devletin hususi bakım gerektiren vatandaşlara sağlamış olduğu her ay derli toplu olarak ödenen bir maaş türüdür. Bu maaşın verilmesinin amacı, parasal hali olmayan yurttaşlarımızın evde bakım maaşı vasıtası ile kişisel greksinimlerini karşılayabilmesidir. Maaştan yararlanmak amacıyla belirlenmiş şartlar vardır.

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?
Kişinin hastalığı ne olursa olsun, isterse bir kaç aylık ömrü kalsın, eğer şartları uymuyorsa evde bakım parasından yararlanamaz. Bu mevzuda tespit edilen şartlar şunlardır.

# Ailenin Gelir Kriterine Uygun Olması Şartı (1. ŞART) 2020
Maaştan yararlanmak amacıyla, o ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak o ailede ikamet etmiş olduğu görülen şahıslar başına düşen averaj gelirin hesaplanmasıdır. Bu hususda SGK doğrultusundan 2/3 koşulu getirilmiş olup, (AGİ) asgari ücretin 3’te ikisinden oldukça ailenin kişi başı geliri var ise, evde bakım maaşı verilemez. 2020 senesi amacıyla bir hesaplama gerçekleştirmek gerekirse, kişi başı öneme alıncak gelir ölçütü 1.402 TL‘dir. Farzedin evde 4 kişi yaşıyor. Bu şahıslar amacıyla averaj hesaplama 1.402 x 4 şeklinde yapılmaktadır. 4 şahıslik olan aileye, ev kiraları, emekli maaşları, çalışanların gelirleri ve başka gelirlerin toplamı olarak 5.900 TL.’den oldukça para geliyorsa, maaş verilmez. 2020 senesi amacıyla averaj hesaplama şöyledir;

  • 2 şahıslik ailelerde 2.804 TL.
  • 3 şahıslik aile amacıyla 4.206 TL.
  • 4 şahıslik ailede 5.608 TL.
  • 5 şahıslik aile 7.010 TL.
  • 6 kişi gelir toplamı 8.412 TL,
  • 7 kişi amacıyla 9.814 TL.

# Hastanın Bakıma Muhtaç Olması Şartı (2. ŞART)
Hastanın bakıma muhtaç halde olması demek, engelli olmasına rağmen kendi işlerini görebilen yaşamını başkasının yardımına gereksinim duymadan kendi başına idame ettirebilen kişi manasına gelmektedir. Bu fonksiyonları yerine getiremeyen günlük yiyecek yeme, hela ve banyo gereksinimi benzer biçimde greksinimlerini başkalarının yardımına gereksinim duyarak giderebilen şahıslara bakıma muhtaç halde deyimi kullanılmaktadır. Gene bir başka maddede göreceğimiz ağır özürlü maddesine ek olarak Sağlık Bakanlığı Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik maddelerinde yer edinen şartları taşıması lüzumludir.

HER ENGELLİ BAKIMA MUHTAÇ DEĞİLDİR!

Yukarıda ki cümlenin gereği olarak, hasta her ne kadar sağlık raporunda engelli olarak bildirilse de, yönetmelik bunun aksini anlatmaktadır. Sözgelişi küçük çocuklarda bu hal mevcuttur. Çocuk küçük bulunmuş olduğu amacıyla yaşamını idame ettiremeyebilir fakat büyüyünce bu hal ortadan kalkabilir. Bu sebeple alıncak sağlık raporunda hastanın bakıma muhtaç bulunmuş olduğu belirtilmelidir. Bakıma muhtaçlık kriterleri şunlardır;

Hastanın “Günlük yaşamın alışılmış, gene eden gerekleri” ifadesi: 23 EKİM 2007 tarihinde Resmi Gazete’de piyasaya çıkan BAKIMA MUHTAÇ ÖZÜRLÜLERİN TESBİTİ VE BAKIM HİZMETİ ESASLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK bünyesinde anlatılmıştır.

Öz bakım greksinimlerini giderebilmeyi; Gövde temizliğini yapabilmeyi, hela ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, hela peşinden temizliğini yapabilmeyi belirtir.
Güvenlikte olmayı; Kendisine ve etrafına zarar verme riskinin olmamasını, çekince derhal tehlikede bulunduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak amacıyla çaba sarf edebilmeyi ifade eder.
Hareket edebilir olmayı; Yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek benzer biçimde kaba motor etkinliklerini anlatır.
Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi Bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alış veriş yapabilmeyi, yiyecek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi anlatmaktadır.
Bu bulgular Resmi Gazete ve Mevzuat sitesinden alıntıdır.

# Hastanın sağlık kurulu raporu olması gereklidir (3. ŞART)
Hastaneden %40 seviyesi ile rapor alan kişilerin engelli oldukları saptanmaktadır. Fakat sağlık kurulu raporunda hastaların ağır engelli olup olmadıklarını belirtir bir seksiyon mevcuttur. Bu seksiyonün işaretlenebilmesi amacıyla, sağlık kurulunda görevli tüm doktorların onay vermesi gerekir. Oy çokluğu ile alınan onay neticesinde bu seksiyon işaretlenir. Dahiliye, fizik tedavi, kalp damar, genel cerrahi vb. seksiyon hekimlerinin denetimi esnasında bir puanlama cetvelleri mevcuttur. Bu puanlama cetveli amacıylade BALTHAZAD adı verdiği bir puanlama tablosu mevcuttur. Tabip teşhisi koyar ve bu belirlemein hangi puana denk yaklaştığını belirleme ederek hastanın raporuna puanlama yapar.

Geçtiğimiz senelerde ağır özürlü tarifi yetişkinlerde ve çocuklarda değişik olmak suretiyle değiştirilmiştir. Yetişkinlerde “tam bağımlı” ifadesi, çocuklarda ise ” hususi ya da oldukça hususi koşul ” olarak değiştirilmiştir. Mevzuya dair yönetmelik 20 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır.

  • Evde Bakım Maaşı amacıyla lüzumlu evraklar
  • T.C. Kimlik Numarası beyanı,
  • Özürlü sağlık kurulu raporu,
  • Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki bireylerin gelir ve mal haline dair yazılı beyanı ve taahhüdü ile beyanın husussuna dair belgeler,
  • Yatılı ve sürekli bakımı amacıyla resmi ya da hususi bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç özürlü amacıyla ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi sonucu ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması sonucu; 18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi ya da korunması ve bakımı amacıyla kendine sürekli yardım gerekmesi ya da diğerlarının güvenliğini tehlikeye sokması namacıylaleriyle kısıtlanması lüzumlu bakıma muhtaç özürlü amacıyla ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi sonucu ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması sonucu.”
  • Bu evraklar yönetmelik içeriğinden alınmıştır. Belgeler ilgili kaynaklar şunlardır

Evde Bakım Başvurusu Nereye Yapılır?
Başvurular Aile, Emek verme ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığının tüm il ve ilçelerde tespit edilen temsilciliklerine lüzumlu evraklar ve belgeler ile eş güdümlü yapılmaktadır. Bu bağlantıya tıklayarak Google haritalar uygulamasından size en yakın Aile , Emek verme ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüklerine ulaşabilirsiniz. Müracaat hastanın yerine aile fertleri ya da vasisi doğrultusundan da yapılabilmektedir. Müdürlüklerin müracaat amacıyla sedye ile hastayı istemeyeceklerini düşünmekteyiz.

Evde Bakım Maaşı Kaç Para 2020
Evde bakım maaşında kişi başı 2020 senesi gelir seviyesi 1.402 TL’dir. 2020 senesinde 2022 maaşı da denilen evde bakım maaşı 1.460 TL’dir.

Bakıcının Maaşı Olması Evde Bakım Aylığı Alınmasına Engel Teşkil Eder mi?
Bakıcı sigortalı olarak çalışıyor olsa bile, ailede ki kişi başına düşen net gelir 1.402 TL’yi aşmadığı müddetçe bakıcı parası alınmasına engel değildir. Fakat bakıcı olarak gösterilen kişi, hastaya bakmıyor ise öteki bir işte çalışıyor ise evde bakım maaşı alınma kriterlerinin aksamasına namacıyla olabilmektedir.

65 yaş aylığı alabilmek isteyen okuyucularımız 65 yaş alığı iyi mi alınır?

Sağlık Raporu Alma Zorunluluğu
Engelli yurttaşlarımız amacıyla bilhassa ileri yaşlarındaki yaşlılarımız amacıyla bu ve aynısı hizmetlerin tespitinde Sağlık Bakanlığı’ nın üstünde durması ihtiyaç duyulan en önemli husus sağlık raporu alınmasıdır. Zira engelli yurttaş kendi evinde dahi bakıma muhtaç halde iken sağlık raporu alınmak suretiyle hastaneye sevk edilmesi ve doktor doktor gezerek muayene edilmesi hasta ve hasta yakınlarına sorun teşkil etmektedir. Çoğu zaman solunum ya da diyaliz makinesine bağlanan, yerinde kaldırılıp hastaneye götürüldüğünde sağlığı yönünden sorun meydana gelen hastalar amacıyla önlem alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts