2020 Asgari Ücret Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

Türkiye’de milyonlarca insanın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak olan zam oranına çevrilmiş durumda.  Asgari ücrete 2020 yılında zam yapılmayıp ilk artış 2020 yılı için düşünülmüştür. Bu nedenle birçok kişi askari ücret 2018 yılı zam oranını merak etmeye başlamıştır. Birçok kişi asgari ücretin 2300 TL olacağını ifade etse de biz şimdiye kadar yapılan zam oranlarını da hesaba katarak en doğru tahmini yapmaya çalışmaktayız. Asgari ücrette 2018 yılında tahmini ne kadar artış olur? İşte detaylar…

Asgari Ücret Ne Kadar Olmalıdır?

Ülke genelinde 15 milyon asgari ücretli kişi çalışmaktadır. Bu kişilerin büyük çoğunluğu kalifiye olmayan ve geri üretim planında çalışan kişilerdir. Daha çok kent merkezlerinde biriken bu işçi sınıfı geçimlerini 1400 TL ile sağlamak durumundadır. Daha önce sadece 900 TL olan asgari ücret geçtiğimiz 2 sene içinde 1400 TL’ye kadar çıkmış ama yine de istenilen seviyeye bir türlü getirilmemiştir.

Peki asgari ücret ne kadar olmalıdır? Asgari ücret her şeyden önce yoksulluk ve açlık sınırından daha yüksek olmasına rağmen, 2017 koşullarında halen insanlar açlık sınırında geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. 2018 yılında asgari ücretin 1900 TL olması gerektiği beklentisi de bundan kaynaklanmaktadır. Peki 2020 yılında asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

2018 Asgari Ücret Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret pazarlığında masada tartışan ve en sonunda zam kararına imza atan taraflar şunlardır;

  • İşçi temsilci ve sendika yetkilileri
  • İş veren temsilcileri
  • Hükümet temsilcileri
  • Gözlemciler

Yukarıdaki taraflar arasında çok sert tartışmalar yaşanmakta ve en sonunda hükümetin baskısı ne yönde olursa taraflar da bunu kabul etmek durumunda kalmaktadır. Geçtiğimiz dönem yapılan büyük zamlarda hükümetin rolü büyüktü. Örneğin seçim öncesi asgari ücret zam oranı neredeyse %40 olmuş ve maaşlar 900 TL’den 1300 TL’ye çıkarılmıştı.  Peki 2020 seçimlerinde asgari ücret zammı ne olur?

Seçim öncesi olmasından dolayı asgari ücrette yine bir önemli artış beklenmektedir. Hükümet işverenleri ikna edebilirse asgari üretin 1900 bandına yaklaşabileceğini söyleyebiliriz. Ama seçim öncesi yapılacak zamda hükümet zam oranında ısrarcı olmazsa en faza 50-100 TL’lik bir artış ile zamlar 1500 TL bandında kalabilir. Burada kilit rol hükümettedir.

Asgari Ücrette 2020 Yılında Tahmini Ne Kadar Artış Olur?

Asgari Ücret 1600 TL Olur Mu?

Şu anda asgari ücret için en çok konuşulan rakamlardan biri de 1600 TL’dir. Asgari ücret 2018 tablosu şimdiden hazırlanmaya başlandı. Asgari ücrete yapılacak %15 ‘lik bir zam sonrası işçi maaşları 1600 TL’yi bulacaktır. Ama iş verenler bunun yerine en fazla %9 zam yapılmasını istemektedir. Bu şekilde de maaşlar en fazla 1530 TL’ye çıkacağı ifade edilmektedir.

2020 Asgari Geçim İndirimi

Diğer merak edilen konulardan biri de 2018 yılı içinde AGİ ne olacak sorusudur. AGİ yani asgari geçim indirimi için yapılacak zam oranı oldukça önemli görülmektedir. Çünkü zamlara ek olarak 100 TL ek gelir anlamına gelmektedir. 2018 yılı için AGİ zam oranı da aynı şekilde asgari ürete yapılacak zam gibi hesaplanmaktadır. Asgari ücret zam oranı belli olduğunda AGİ de belli olacaktır.

Asgari Ücrette Vergi İndirimi Olacak Mı?

Asgari ücrette en çok tartışılan konulardan biri de devletin iş verenden almış olduğu vergidir. Bu verginin alınmayıp bu paranın işçilere maaş olarak verilmesi de gündeme gelmiş durumdadır. Ama 15 milyon gibi çok yüksek sayıdaki asgari ücretli için alınan bu vergilerin alınmamaya başlanması sonrası hükümetin oldukça zor duruma düşeceği tahmin edilmektedir. Çok yüksek bir vergi kaybı anlamına geldiği için bu düşünceden şimdilik vazgeçilmiş görülmektedir. Yani asgari ücretlilere en fazla yapılacak zam oranı beklendiği gibi olursa %15’i geçmeyecektir.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours